Zelf mayonaise maken

Simone Basisrecept, Recepten Laat een reactie achter

Zelf mayonaise is eigenlijk heel erg makkelijk je moet alleen even het trucje door hebben. Verder heb je door het zelf maken van mayonaise ineens de keuze om een andere olie te gebruiken. Meestal word mayonaise namelijk van zonnebloemolie gemaakt, omdat dit goedkoop is. Het bevat echter een hoog percentage omega 6 waar we al snel teveel van binnen krijgen. Andere opties kunnen zijn:

Olijfolie: zelf vind ik olijfolie een iets te sterke smaak aan mayonaise geven. Wel krijg je met olijfolie minder omega 6 binnen dus zeker het overwegen waard.
Avocado-olie: heel lekker maar ook heel erg prijzig.
Notenolie: Geen idee hoe dit in een mayonaise smaakt, heeft iemand dit al eens geprobeerd?
Kokosolie: Wanneer je dit alleen gebruikt word de mayonaise hard maar in combinatie met bijvoorbeeld olijfolie is het best een goede optie.

Wil je trouwens mayonaise maken zonder ei? Ik kwam laatst dit recept tegen dat ik zeker een keer wil gaan proberen: Vegan mayonaise

Ingrediënten (op kamer temperatuur)

2 verse eidooiers of 1 heel ei
200-250 ml olie naar keuze
1 tl mosterd
2 el citroensap
zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

Doe de eidooiers in een kom waar je staafmixer precies in past. Voeg daarna het citroensap, de mosterd en het zout en peper toe. Meng dit even goed en zet de staafmixer op de bodem van de pot. Voeg nu de olie toe en begin met mixen, eerst een aantal seconden op de bodem van de pot. Haal daarna de staafmixer langzaam maar geleidelijk omhoog. Blijf mixen tot de olijfolie volledig op is genomen in de mayonaise. En de mayonaise is klaar voor gebruik. Doordat er geen conserveermiddelen in de mayonaise zitten en wel rauwe eieren kun je deze niet te lang bewaren.DSC_0134

bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *