Worteltaart balletjes

Simone Recepten Laat een reactie achter

Zoals beloofd het recept voor de worteltaart balletjes. Vorige week was mijn man jarig en de dag van tevoren vertelde hij dat hij op zijn werk beloofd had om iets lekkers mee te nemen dat onder de noemer ‘gezond’ valt. In dit geval bedoel ik dan onze opvatting van het woord gezond: glutenvrij, zuivelvrij, zonder geraffineerde suiker en zonder gekke toevoegingen. Toevallig was ik net een recept in mijn hoofd aan het bedenken voor een soort worteltaart, mooi moment om daar maar eens wat mee te proberen! Voor de veiligheid maakte we 2 verschillende dingen. Experimenten in de keuken mislukken natuurlijk ook wel eens ;) Als tweede optie maakten we daarom de chocolade amandel fudge die Sharon van Voedzo laatst had gedeeld.

Via een oud recept voor worteltaart wist ik een beetje welke kruiden er lekker bij wortel zouden smaken. Dat er wortel in moest komen was natuurlijk ook duidelijk. Voor het zoetige besloot ik voor dadels te gaan en ipv bloem ging ik voor het inmiddels vertrouwde amandelmeel. Onmisbaar voor worteltaart vind ik zelf walnoten en rozijnen die geven toch net wat extra bite als je ze niet helemaal fijnmaakt. Het deeg werd een beetje smeuïg dus het leek mij het makkelijkste om er balletjes van te maken. Als je liever reepjes wil kun je proberen om het deeg in een met bakpapier bekleed bakblik te verdelen en dit vervolgens in de vriezer te laten opstijven. Zo word het geheel wat steviger en kun je er waarschijnlijk reepjes van snijden. Ik zeg waarschijnlijk want niet zelf uitgeprobeerd, als iemand deze optie probeert laat vooral weten of het is gelukt dat hoor ik graag!

Met de onderstaande hoeveelheid krijg je een grote bak vol balletjes, wanneer je niet trakteert kun je ze een week in de koelkast bewaren. O en het recept is dus door de collega’s van mijn man helemaal goedgekeurd. Altijd leuk om weer iemand die nog niet let op wat er precies in zijn eten zit te overtuigen dat ‘gezond’ niet vies hoeft te zijn.

Ingrediënten

125 gram wortel
75 gram kokosolie
50 gram rozijnen
75 gram dadels (vers of geweekt)
75 gram walnoten
100 gram amandelmeel
1 el kaneel
1 tl vanillepoeder
Snufje gember (poeder)
Snufje kardemom

Bereidingswijze

Maak de wortel schoon en rasp hem in kleine stukjes. Pak je keukenmachine en stop hier de dadels in en hak totdat er dadelpuree is gevormd. Voeg nu de kokosolie, amandelmeel en kruiden toe en mix het geheel tot alles goed door elkaar gemengd is. Voeg als laatste de wortel, walnoten en rozijnen toe en pulse deze kort door het beslag zodat ze niet helemaal klein worden maar er nog wat stukjes overblijven. Laat het mengsel in de koelkast wat opstijven en maak er hierna balletjes van (of een vorm naar wens) Eet smakelijk!

 

worteltaart balletjes 2

worteltaart balletjes 1

bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *