Waterkefir zelf maken

Simone Basisrecept, Recepten 2 Reacties

Tijdens het zelf maken van waterkefir is het handig om schoon te werken, maar werk ook niet te schoon. Je hebt namelijk met een probiotisch drank te maken, werk je helemaal brandschoon dan zullen de goede bacteriën namelijk ook doodgaan. De waterkefir korrels mogen niet in aanraking komen met metaal. Roer dus met een houten lepel en gebruik een plastic zeefje. Tijdens het vormen van de drank ontstaat gas. Wanneer je een pot gebruikt die luchtdicht is zul je deze af en toe moeten luchten anders heb je kans dat hij ontploft. Zelf gebruik ik een weckpot waarbij ik het rubbertje weglaat. Zo kan er net wat druk ontsnappen en tegelijkertijd kan er geen stof of vliegjes bij de drank. Ook zorgt het ervoor dat ik niet bang hoef te zijn dat ik vergeet te ontluchten ;)

Ingrediënten

Pot waar minstens een liter water inpast
1 liter water
100 gram waterkefir korrels
60 gram biologische suiker
1/2 biologische citroen
2 vijgen
2 dadels
Extra nodig:
plastic zeefje
houten lepel
glazen flessen

Bereidingswijze

Weeg de suiker af en stop deze samen met de vijgen en dadels in de pot die je wil gebruiken. Voeg water toe en roer met een houten lepel even goed door elkaar. Stop nu de 1/2 citroen en waterkefir korrels bij de rest in de pot. Plaats de pot op kamertemperatuur en laat deze 48-72 uur staan. Vis de citroen uit de drank en knijp het sap uit de citroen. Hierna pak je een plastic zeefje en giet de kefirdrank in glazen flessen die je kan bewaren. Gooi de dadels, vijgen en uitgeknepen citroen weg deze zijn niet meer lekker. Spoel de korrels om met koud water en weeg deze opnieuw. Vaak groeien ze waardoor je op den duur een extra portie hebt die je door kunt geven. Zorg dat de pot schoon is en dan begin je weer van voor af aan.24

Bewaren

bekijk ook

Comments 2

 1. Chris

  Beste,

  Wat ooit kristalkorrels waren , lijkt nu eerder op slib.
  Wat is er aan de hand?…Kan ik ze terug op een goed peil krijgen?

  Bedankt alvast.

  1. Post
   Author
   Simone

   Tja lastig in te schatten. Slib klinkt niet echt goed eerlijk gezegd. Heb je ze elke keer goed afgespoeld na gebruik? Het beste is helemaal opnieuw te beginnen ben ik bang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *