Melk kefir

Simone Basis, Basisrecept Laat een reactie achter

Sinds enige tijd maak ik weer kefir, alleen nu de melk variant in plaats van water kefir. Heb je nu helemaal geen idee waar ik het over heb en wil je weten wat water kefir is lees dan onderstaande blogs eens!

Waterkefir wat is het?

Water kefir zelf maken

Melkkefir is een probiotisch drankje dat licht tintelt in je mond. De smaak doet mij nog het meest denken aan karnemelk. Melkkefir word gemaakt met korrels. Wanneer je de korrels op de juiste manier verzorgd zorgen ze ervoor dat de melk waarin ze aanwezig zijn gefermenteerd word. Tijdens deze fermentatie komen er goede bacteriën in de melk die ervoor zorgen dat je je eigen darmflora ondersteunt.

De korrels zijn eigenlijk een soort levende goede bacteriën die leven op suiker (melksuiker oftewel lactose). Tijdens het fermentatie proces snoepen ze de suiker langzaam op waardoor aan het einde bijna geen suiker overblijft. Op deze manier kun je melkkefir ook drinken als je lactose intolerant bent. Als je de drank te lang laat staan word hij erg zuur. Ideaal is het wanneer je de drank tussen de 48 en 72 uur laat staan.

Een ander iets wat tijdens het gistingsproces gebeurt is dat er een klein beetje alcohol word geproduceerd. Niet heel veel en ik durf het dan ook prima aan mijn kinderen te geven. Wel ruik je een soort lichte alcohol lucht als je de fles opendraait.

Het maken van melkkefir is een stuk makkelijker om te maken dan waterkefir. Je mengt simpelweg 100 gram korrels met een liter volle melk en laat dit 48 tot 72 uur staan. Hierna zeef je de korrels eruit en kun je de melk drinken. De korrels spoel je om en kun je dan opnieuw gebruiken. Als je korrels het goed doen groeien ze waardoor je elke keer wat extra korrels overhoud. Deze kun je doorgeven aan iemand die het maken van melkkefir ook eens wil proberen.

Binnenkort volgen er vast nog wat recepten met melk kefir. Voor nu vast degene die ik met water kefir heb gemaakt!

Cocktail met water kefir

Meloen water kefir IJs

bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *