Waterkefir: Wat is het?

Simone Reviews, Tips 3 Reacties

Vandaag wil ik jullie wat meer vertellen over het favoriete drankje (naast water) hier in huis. Eerst wat meer over wat waterkefir precies is en dan morgen leg ik uit hoe je het zelf kan maken.

Waterkefir is een probiotisch drankje met een beetje bubbels erin. De smaak doet mij nog het meest denken aan shandy. Weet niet of jullie dat drankje kennen? Ik dronk dat vroeger weleens. Het drankje word gemaakt met korrels. Wanneer je de korrels op de juiste manier verzorgd zorgen ze ervoor dat het water waarin ze aanwezig zijn gefermenteerd word. Tijdens deze fermentatie komen er goede bacteriën in het water die ervoor zorgen dat je je eigen darmflora ondersteunt.

De korrels zijn eigenlijk een soort levende goede bacteriën die leven op suiker. Tijdens het fermentatie proces snoepen ze de suiker langzaam op waardoor aan het einde bijna geen suiker overblijft. Als je de drank te lang laat staan word hij dan ook erg zuur. Ideaal is het wanneer je de drank tussen de 48 en 72 uur laat staan. Als je liever geen  geraffineerde suiker gebruikt kun je ervoor kiezen om ahornsiroop of palmsuiker te gebruiken, maar deze is flink duurder en suiker blijft toch echt suiker. Honing kun je trouwens beter niet gebruiken aangezien het antibacterieel is.

Een ander iets wat tijdens het gistingsproces gebeurt is dat er een klein beetje alcohol word geproduceerd. Niet heel veel en ik durf het dan ook prima aan mijn kinderen te geven. Wel ruik je een soort lichte alcohol lucht als je de fles opendraait.

Weet je niet zo goed of je het lekker gaat vinden? Of zie je er tegen op om zelf de drank te maken? Vaak kun je waterkefir ook kopen. Hier in Lelystad verkopen ze Polderkefir bij supermarkt de plus! Wil je meer lezen over waterkefir dan raad ik je zeker aan om de site van Polderkefir te bekijken.

Nu ben ik benieuwd durven jullie het uit te proberen?
3

Bewaren

bekijk ook

Comments 3

 1. Tune Lathouwers

  Ik heb een startersset gekocht bij EkoPlaza, maar dat zijn geen korrels, zoals ik dat gezien heb bij Binnenstebuiten. Ik heb inmiddels zelf “gebrouwen” en het smack to heerlijk firs. Wat is dan het vers his tussen de kefirkorrels en de “kefir powder” in mijn startersset?

  1. Post
   Author
   Simone

   Zo ver ik weet is kefirpoeder een gedroogde variant van de korrels. Hiermee kun je enkele keren kefir maken, maar daarna heb je er niks meer aan. Ze zullen niet groeien zoals de kefirkorrels die levend zijn. Het lijkt me een mooie manier om kennis te maken met kefir. Als het bevalt kun je altijd overstappen op levende korrels.

 2. Pingback: Melk kefir | Fit en puur | Recepten voor gezonde voeding vaak glutenvrij, lactosevrij en geraffineerde suikervrij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *