Aardappeltorentjes

Simone Recepten Laat een reactie achter

Door Annemieke van eet het beter ben ik uitgedaagd om mee te doen aan ontdek de biopieper. Ik heb hiervoor een doos biologische aardappels ontvangen om te bekijken en proeven. Nu eten we niet vaak aardappels maar zo af en toe kunnen we er echt wel van genieten (soms zelfs in de vorm van patat hoewel we dit proberen af te bouwen blijft het af en toe onweerstaanbaar). Ieder geval meestal niet zoals de meeste mensen warm en gekookt met groenten en vlees. Liever gaan we voor afgekoelde gekookte aardappels zoals onderstaand gerecht en bijvoorbeeld de aardappelsalade met zalm. Zoals ik daar al uitlegde word er wanneer aardappels eerst gekookt worden en daarna afkoelen een zetmeel gevormd (resistant starch) dat niet afgebroken kan worden tot afzonderlijke glucose-moleculen. Dit betekent dat het de bloedsuikerspiegel met rust laat. Naast het feit dat het je bloedsuikerspiegel met rust laat heeft het nog een voordeel. De bacteriën in je darmen zijn er namelijk dol op. Die bacteriën zetten het vervolgens om in korte keten vetzuren die weer heel goed voor je zijn. Deze korte keten vetzuren zorgen bijvoorbeeld voor een beter immuunsysteem en hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Meer lezen klik hier.

De doos die we ontvingen bevatte 4 soorten aardappels. 2 vastkokende en 2 kruimige aardappels. Ideaal voor het gerecht wat ik in mijn hoofd had om te maken. De aardappels voelden stevig aan wat mij het idee gaf dat ze lekker vers waren. Voor onderstaand gerecht heb ik de aardappels bio ditta en bio alouette gebruikt. Je kunt ze ook vervangen voor een ander soort. aardappelsoort 1 aardappelsoort 2 aardappelsoort 3 aardappelsoort 4

Ingrediënten

2 grote vastkokende aardappels
2 kruimige aardappels
2-3 el truffelolie
Zout en peper naar smaak

Optioneel
1 rode ui
3 champignons

Bereidingswijze

Schil de aardappels, laat de vastkokende aardappels heel en snij de kruimige aardappels in stukken. Kook ze samen in een pan tot ze gaar zijn. Laat ze hierna afkoelen voor je ze verder verwerkt. Ondertussen kun je de rode ui en champignon snijden en bakken wanneer je deze wilt gebruiken. Wanneer de aardappels genoeg zijn afgekoeld stop je de kruimige variant samen met de truffelolie en peper en zout naar smaak in de keukenmachine. Laat deze draaien tot er een zachte puree is gevormd. Proef hem even en voeg eventueel nog wat olie of peper en zout toe. De vastkokende variant aardappel snij je voorzichtig in plakjes, het mooiste word het als je ze even dik maakt. Nu kun je beginnen met stapelen: eerst een plakje aardappel hierop een schepje puree eventueel de rode ui en champignon en daarop weer aardappel. Herhaal tot je gewenste hoogte. Doordat het een koud bijgerecht is kun je de torentjes al best van te voren maken let er dan alleen op dat ze niet te hoog worden vanwege instortgevaar ;)

aardappels in de pantruffelolieaardappelpureeaardappeltorentje puuraardappeltorentje extra

 

bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *