Producten met eiwitten deel 2

Simone Tips Laat een reactie achter

Plantaardig en dierlijk eiwit wordt door je lichaam afgebroken tot 22 verschillende aminozuren. Vervolgens wordt uit deze ‘bouwstenen’ weer menselijk eiwit samengesteld. Het gaat om duizenden verschillende soorten met elk een eigen karakter en functie. Deze vormen de basis van alle cellen van je lichaam.

Je huid, spieren, organen, zenuwen, botten, haar en nagels zijn namelijk opgebouwd uit eiwitten. Maar ook je bloed, enzymen en hormonen bestaan voor een groot deel uit deze stof.

Eiwitten zijn dan ook van essentieel belang voor de groei, instandhouding en herstel van je lichaam

Eiwitten uit plantaardige en dierlijke voedingsmiddelen worden tijdens de spijsvertering stuk voor stuk afgebroken tot afzonderlijke aminozuren. Uit deze ‘bouwsteentjes’ kan je lichaam een nieuw bouwwerk fabriceren: menselijk eiwit. Het aantal aminozuren, de verschillende typen en volgorde waarin ze gerangschikt zijn, bepalen de uiteindelijke vorm en functie van een eiwit.

Zo kan één eiwit bestaan uit een keten van wel honderden aminozuren. Je lever produceert zelf 80 procent van de aminozuren. Dit zijn de niet-essentiële aminozuren. Wat je lichaam zelf niet kan aanmaken, moet je dus via dagelijkse voeding binnen krijgen. Dit worden de essentiële aminozuren genoemd.

 

Vorige keer had ik al een heleboel producten genoemd die je kunt eten als je graag sport en je eiwitten inname wil verhogen. Deze keer nog een aanvulling met de wat minder voor de hand liggende producten. Het aantal grammen is per 100 gram van het genoemde product:

Broccoli 3,90 gram
Doperwten 4,00 gram
Spinazie 2,90 gram
Acaibessen 8,10 gram

Sojabonen 21,50 gram
Tuinbonen 5,00 gram
Bruine bonen 6,70 gram
Witte bonen 8,00 gram
Adukibonen 7,2 gram
Kikkererwten 7,60 gram
Hummus 6,10 gram
Linzen 10,00 gram

Taugé 6,00 gram
Alfalfa 4,10 gram

Quinoavlokken 16,20 gram
Gepofte quinoa 7,00 gram
Kastanjes 4,00 gram
Spirulinapoeder 63,50 gram
Fenegriekzaad
Chlorella
Champignons 2,50 gram

Anijszaad 10,0 gram

bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *