Veranderen van eetpatroon? 5 tips

Simone Proefhelden, Tips 1 Reactie

Wanneer je een verandering gaat beginnen zul je in het begin wat moeite moeten doen. Alle begin is lastig of de verandering nu groot of klein is. Wanneer je echter volhoud zul je na enige tijd (ik hoorde laatst 21 dagen) verbaast opmerken dat de verandering een gewoonte is geworden! Bij deze 5 tips die bij ons thuis hebben geholpen veranderingen in ons eetpatroon door te voeren:

 • 1 Wees niet perfect! Wie kent het niet: je begint heel goed om bijvoorbeeld helemaal geen koekjes meer te eten. De eerste dagen gaat dit perfect en denk je was dit nu zo moeilijk. Dan ga je op visite en krijgt een koekje aangeboden. Dapper zeg je nee dank je,maar zo makkelijk is het nog niet. De rest van de week knaagt er iets en eigenlijk zou je best een koekje lusten. Dan komt er een moment waarop je even niet sterk bent en voor je het weet is er een heel pak koekjes in je mond verdwenen. Daarna baal je dat je je zo hebt laten gaan.Hallo schuldgevoel! Fijner voor jezelf is dus om niks te gaan verbieden, maar simpelweg op zoek te gaan naar alternatieven. Liever geen geraffineerde suiker? Kies voor dadels of bananen om je baksels te zoeten.
 • 2 Maak een planning Nadat we hier in huis besloten wat meer groenten in ontbijtjes te
  pompoen-sinaasappel ontbijtje

  pompoen-sinaasappel ontbijtje

  verwerken, moesten we wel zorgen dat we genoeg tijd hadden om deze voor te bereiden. Bij dit pompoen-sinaasappel ontbijtje zul je eerst de pompoen klaar moeten maken. Wanneer je dit de avond van te voren doet is het ontbijt snel klaar. Vergeet je het echter dan word het lastig. Zie dus de volgende tip als dat gebeurt.

 • 3 Zorg voor makkelijke alternatieven Voor wanneer je minder tijd
  groene bananenvla

  groene bananenvla

  hebt of simpelweg bent vergeten om voor te bereiden. Om in het ontbijtthema te blijven: wij proberen standaard een pak avocado stukjes in de diepvries te hebben en bananen op voorraad zodat we groene bananenvla kunnen maken. Andere opties die we makkelijk vinden: kokosyoghurt met noten/zaden of eieren met fruit.

 • 4 Maak ruimte voor uitzonderingen Op feestjes of wanneer je op visite gaat kun je ervoor kiezen om eens iets te eten wat je normaal niet eet. Dit geld natuurlijk niet in het geval van allergieën of intoleranties. Maakt je oma bijvoorbeeld de meest fantastische appeltaart met een berg suiker erin, zolang je bewust ervoor kiest deze wel te eten zul je merken dat je niet spontaan ongezond word ;)
 • 5 Wanneer mogelijk doe allemaal mee Wil je je kinderen aanleren meer groenten te eten maar zit je zelf met lange tanden één schep groenten te eten om vervolgens extra veel rijst op te scheppen? Dan zullen ze waarschijnlijk jou voorbeeld volgen. Geniet je zelf zichtbaar van het eten op je bord dan is de kans dan ze willen proeven gelijk een stuk groter.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

bekijk ook

Comments 1

 1. Pingback: Beter eten met kinderen - Eet het beter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *