Zongerijpte Tomatensoep

Simone Recepten Laat een reactie achter

Vorige week hadden we een heleboel tomaten gekregen van de moestuin van mijn vader. Fijn zongerijpt en daardoor extra lekker sappig en zoet. Kleine tomaatjes en iets grotere. Gele, gestreepte en rode tomaatjes. Heerlijk om zo te eten, maar vanwege de hoeveelheid leek het me lekker er een soep van te maken.

Nu moet je weten dat ikzelf vroeger helemaal niet van tomatensoep hield. Dit komt denk ik doordat we thuis de tomatensoep meestal uit blik aten. Het moment dat ik tomatensoep ineens wel lekker vond kan ik me nog goed herinneren. We waren op bezoek bij mijn oom en tante in Groningen. Mijn oom had een lekkere verse tomatensoep gemaakt die heerlijk rook. Maar ik als kind vertelde natuurlijk dat ik dus echt geen tomatensoep lustte. Mijn oom nam er geen genoegen mee en beweerde dat dat natuurlijk kwam omdat ik zijn eigen soep nog nooit had gegeten! Hoe hij me precies overhaalde weet ik niet meer, maar ik werd zo nieuwsgierig dat ik toch maar een hapje ging proeven. En je raad het natuurlijk al superlekker! Ik geloof dat ik wel 3 kommen achter elkaar weg heb zitten eten :) Sindsdien lustte ik dus wel tomatensoep, maar dan wel de echte zelfgemaakte. Was ik stiekum al een kleine foodie in de dop (of gewoon verwend)

Voor deze soep heb je eigenlijk maar weinig ingrediënten nodig doordat verse biologische zongerijpte tomaten al zoveel smaak van zichzelf hebben. Zorg dus dat je hier aan kunt komen of kweek ze zelf in je tuin of op het balkon.

Ingrediënten

Kilo Tomaten
Handvol verse basilicum
Snufje gedroogde oregano
Snufje gedroogde tijm
peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

Was de tomaten goed en stop ze in een grote pan met een flinke laag water. De tomaten hoeven niet helemaal onder te staan door de stoom zullen ze ook lekker zacht worden. Wanneer het water kookt zet je het vuur iets lager en laat je het geheel even lekker pruttelen. Voeg de basilicum toe. Daarna kun je de staafmixer tevoorschijn toveren om er een fijn geheel van te maken. Zelf vinden we het niet erg als er zaadjes of kleine restjes vel in de soep zitten, heb jij dit liever niet dan kun je de soep even zeven. Voeg nu de kruiden toe en laat daarna nog even pruttelen zodat de smaken goed kunnen mengen. Voor het serveren natuurlijk even voorproeven en dan eet smakelijk!

Tip: gebruik kleine en lekker zachte tomaten. Bij de grote tomaten stuk altijd een hard middenstuk wat je met een staafmixer niet echt fijn krijgt.

tomatensoep 1 tomatensoep 2

bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *