Een dag uit het leven van… Laura

Simone Een dag uit het leven van... 1 Reactie

Deze keer is het de beurt aan Laura. Laura heeft net als mij PBP (Personal Body Plan) gedaan. Hierdoor ben ik haar gaan volgen op Instagram. Hier zag ik dat ze bezig was met zoveel mogelijk eten volgens het Intermittent Fasting principe. Doordat dit iets is wat ik zelf ook erg interessant vind heb ik haar gevraagd of ze mee wilde doen aan deze rubriek! Lees je gauw mee?

Zelf ook een keer meedoen? Stuur een mailtje naar simone@fitdankzijvoeding.nl

Stel je kort voor
Mijn naam is Laura en ik ben 22 jaar oud. Oorspronkelijk kom ik uit Limburg, maar sinds 1,5 jaar woon ik samen met mijn vriend Lars en twee huisgenoten in de Bilt. Hiervoor heb ik nog 2,5 jaar op kamers gewoond in Den Bosch, dus ik ben al zo’n 4 jaar op mezelf! In januari heb ik mijn HBO diploma, culturele maatschappelijke vorming, gehaald aan Avans hogeschool en sinds april ben ik werkzaam als pedagogisch medewerker op een buitenschoolse opvang in Utrecht.
In 2008 overleed mijn vader na een gevecht met zijn depressie. Dit had enorm veel impact op mij als 13 jarig meisje. In plaats van er over te praten, zocht ik mijn troost in eten. Hierdoor ontwikkelde ik een eetstoornis; Binge Eating Disorder. Dat houdt in dat je in korte tijd enorm veel voedsel naar binnen werkt. Zodra mijn zakken snoep of chips op waren, ging ik over op de potten Nutella en pakken hagelslag. Binnen een paar jaar kwam ik ontzettend veel aan tot ik in 2014 mijn hoogtepunt (nou ja, beter gezegd dieptepunt) van 110 kilo bereikte. Door de jaren heen heb ik verschillende diëten geprobeerd (koolhydraat-arm, de voedselzandloper, maaltijdvervangers etc.), maar die waren altijd van korte duur.

Wat is je wekelijkse boodschappenbudget?
Ik woon dus samen met mijn vriend en twee huisgenoten en we hebben een budget van ongeveer 400 euro per maand. We gaan voornamelijk naar de Dirk en Lidl, omdat hier de boodschappen veel goedkoper zijn. Voor interessante aanbiedingen gaan we ook nog naar de Albert Heijn. De ene keer lukt het wel om binnen dit budget te blijven, maar we gaan er ook wel een overheen.

Maak je wekelijks een weekplanning?
Vier mensen in huis met ieder een compleet andere planning is het maken van een weekplanning erg lastig. Ik kijk zelf vaak wel op zondag wat de aanbiedingen van de komende week zijn. Aan de hand daarvan maken we soms wel vage plannen over wat we zouden kunnen koken.

Hoe vaak doe je boodschappen?
Helaas ie-de-re dag. Ik vind het echt enorm vervelend, maar ach. Vaak beslissen we pas op de dag zelf wat we gaan eten, behalve in het weekend (maar dat komt omdat in de Bilt alles dicht is op zondag haha).

Volg je een bepaald dieet of heb je een bepaalde lifestyle?
Toen ik in de zomer van 2014 het gewicht van 110 kilo bereikte was de maat voor mij vol. Ik zat enorm slecht in mijn vel en afvallen lukte niet door mijn ontwikkelde suikerverslaving. Ik ging afkicken van de suiker en het lukte me om in totaal 28 kilo af te vallen in 1,5 jaar tijd. Vorig jaar september zat ik op mijn laagste gewicht (82kg) sinds jaren. Inmiddels ben ik (helaas) alweer een aantal kilo aangekomen, omdat ik verviel in oude gewoontes van mijn eetstoornis.
Daarom doe ik sinds een maand aan Intermittent Fasting. Het is een eetpatroon waar je wisselt van periodes van eten en periodes van vasten. Het gaat er niet om welke voedingsmiddelen je eet maar wanneer je deze eet. Het belangrijkste is om in eerste instantie je eetmomenten los te zien van de 24-uurs klok. De oermens moest immers jagen op het eten en at dit wanneer er sprake was van honger. Dit is in principe ook wat je doet bij Intermittent Fasting. Intermittent Fasting kan op verschillende manieren ingevuld worden. Onder andere de “eet-stop-eet” manier waar je eens of twee keer per week 24 uur niet eet. Daarnaast heb je de 5:2 manier waar je 2 dagen in de week rond de 500-600 calorieën eet en de overige dagen je “normale” hoeveelheid. De populairste variant is dagelijks een aantal uren vasten afgewisseld met een aantal uren eten.
Ik vast per dag 16 uur en de overige 8 uur besteed ik aan eten. 16 uur vasten klinkt misschien lang, maar ongeveer de helft daarvan breng ik slapend door. Het idee achter het vasten zit zo: je lichaam verbrand als eerste koolhydraten als brandstof. 6 tot 8 uur na je laatste maaltijd zijn deze koolhydraten op en moet het lichaam ergens anders energie uit gaan halen. Het lichaam gebruikt dan de de vetopslag in het lichaam. Als je aan het einde van het vasten ook nog gaat sporten, verbrand je lichaam dus die vetten in plaats van de gegeten koolhydraten. Voor meer informatie over het Intermittent Fasting raad ik je aan dit filmpje even te kijken!

Intermittent Fasting helpt mij om mijn eetbuien in bedwang te houden. In de ochtend heb ik eigenlijk nooit honger, maar ik at wel altijd ontbijt. Waarom? Nou ja, omdat het als normaal wordt gezien en bovendien als ‘belangrijkste maaltijd van de dag’. Dat laatste vind ik dus complete onzin. Als ik ’s ochtends ontbijt, heb ik tegen een uur of 11 alweer trek. Als ik ’s ochtends vast en mijn eerste maaltijd pas heb om 12 uur, dan heb ik nergens last van. Ik eet op het moment dat mijn lichaam zegt; ik heb eten nodig. Op deze manier heb ik veel meer calorieën te besteden door de dag heen en heb ik geen trek in lekkere dingen.

Beschrijf een dag naar keuze alles wat je het gegeten en gedronken.

8:30 Meestal gaat de wekker tussen half 9 en 9. Ik werk 4 dagen in de week parttime bij een buitenschoolse opvang, dus ik ben iedere ochtend heerlijk vrij! Na de wekker gun ik mezelf een half uurtje rustig wakker worden (hallo ochtendhumeur!).

9:009:00-9:30 Ik zet voor mezelf een kop koffie en drink ik een fles met 700ml water verdeelt over de ochtend. De laatste paar dagen voel ik me niet zo ontzettend lekker, dus besluit mijn ochtend in bed door te brengen met een serie op mijn tablet.

10:30 Ik neem uitgebreid de tijd om mezelf klaar te maken en kijk ondertussen ook een aantal filmpjes op YouTube van bloggers.

11:4511:45 Na mezelf klaargemaakt te hebben voor mijn werkdag is het tijd voor de eerste echte maaltijd van mijn dag! Door het vasten heb ik in korte tijd meer kcal te besteden, dus mijn eerste maaltijd is ook gelijk een grote. Ik gebruik 100 gram Sports pancakes mix van Body & Fitshop en mix dit met 1 theelepel bakpoeder, 1 ei, klein beetje melk en voor de rest vul ik het aan met water (dit doe ik meestal op gevoel). Mijn lunch eet ik onderweg naar mijn werk, omdat ik om 10 voor half 1 al de deur uit moet. Uiteindelijk moest ik me ontzettend haasten en zat de bus overvol, dus at ik mijn lunch pas rond kwart over 1. Thuis dronk ik nog wel een glas multi-vitaminen (omdat ik de laatste week ontzettend verkouden ben).

groente/fruit15:00 Mijn werkdag begint altijd om half 2 met een voorbespreking. Vervolgens zijn de kinderen om half 3 uit school en zitten we rond 3 uur aan tafel voor wat limonade en fruit/groente. Ik drink 2 glazen water en eet een halve appel en een stukje paprika. Na het eerste tafel moment gaat een deel van de groep appeltaart maken en neem ik het andere deel mee naar buiten.

16:0016:00 Rond 4 uur begon ik toch trek te krijgen, dus at ik een Clif bar en dronk ik weer een glas water. Deze repen zijn echt een aanrader! Ze zijn super lekker en vullen erg goed.
Om half 5 was het voor de kinderen weer tijd om naar binnen te gaan dan hebben we altijd het tweede tafel moment. Normaal gesproken krijgen de kinderen dan een cracker met beleg, maar nu kregen ze allemaal een stuk appeltaart. Gelukkig lust ik geen appeltaart, haha!

19:3019:30 Mijn laatste maaltijd van vandaag! Mijn werkdag duurde vandaag tot 6 uur. Als het openbaar vervoer meewerkt ben ik dan om 7 uur thuis, maar helaas is dat niet altijd het geval zoals vandaag. Op zulke momenten ben ik dan blij dat ik huisgenoten heb die zorgen dat het eten al klaar is! Een van mijn huisgenoten had pasta met tonijn, wortel, sperziebonen in een saus van witte wijn gemaakt. Het ziet er misschien niet al te lekker uit, maar dat was het wel! Ik besloot om een hele courgette door de spirelli te gooien om het grootste gedeelte van de pasta te vervangen (ik nam 1 eetlepel pasta). Als ik zo laat thuis ben van het werk denk ik meer trek te hebben dan ik daadwerkelijk heb. Dus uiteindelijk heb ik niet alles opgegeten.

21:00 Als laatste nam ik nog een grote kop koffie. Normaal vind ik dit te laat voor koffie, maar ik had er enorm veel zin in. Verdeeld over de avond drink ik weer ongeveer 800ml water.

Verder probeer ik zo gevariëerd mogelijk te eten met zoveel mogelijk groenten. Ik houd mijn eten ook iedere dag bij op Myfitnesspall, omdat ik heel slecht ben met het schatten van hoeveel ik nog mag/kan eten. Niet iedere dag is perfect, maar ik probeer er het beste van te maken. De sports pancakes zijn zeker wel een favoriet, dus die eet ik wel een aantal keer per week!

Voor meer van dit ben ik ook te vinden op instagram als Laurarosaa!

Laura

bekijk ook

Comments 1

  1. Pingback: Kamers In Lelystad – Huidige decoratie-ideeën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *