Review het anti-AGE dieet

Simone Reviews Laat een reactie achter

Tijdens de opleiding voor trainer hormoonfactor (sorry voor het gespam, maar de opleiding is gewoon erg interessant!) kwam glycatie aan bod. Glycatie is de reactie van een suiker met een eiwit. Hierbij ontstaan schadelijke stoffen die je lichaam aantasten. Wanneer je bloedsuiker hoog is, is de reactie ook het grootst. Naast de reactie in het lichaam kan glycatie ook tijdens het bereiden van voedsel plaatsvinden. In dit geval noem je het de maillardreactie (bruinkleurig) Enkele voorbeelden hiervan zijn branden van noten, koffiebonen en cacaobonen, bakken van vlees, brood en banket.

Het boek van prof. Dr. Helen Vlassara gaat in op deze vorm van glycatie. Na het lezen van haar boek ben je een stuk wijzer over wat AGE’s zijn en hoe je ze het best kunt verminderen. Gelukkig is je lichaam zelf in staat om AGE’s af te breken dus helemaal vermijden hoef je ze niet. Heb je echter last van je nieren dan word het een stuk belangrijker om erop te letten.

Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel gaat in op het waarom we te veel eten. Je leest over de verschillende sluipende ziekten die hierdoor kunnen ontstaan en aan de hand van een aantal casussen lees je resultaten die behaald zijn met het verminderen van AGE’s. Met het anti-AGE-dieet kun je vaak het AGE- niveau in je bloed binnen 2-4 maanden terugbrengen naar normale waardes en dan zagen de onderzoekers dat je beter bestand bent tegen ziektes. Een stukje uit dit deel wat me erg verbaasde en waar ik zelfs van schrok was de hoeveelheid AGE’s die kleine kinderen en baby’s in hun lichaam kunnen hebben.

De uitspraak ‘we zijn wat we eten’ mag misschien waar zijn, maar we kunnen haar beter vervangen door ‘we zijn hoe we koken’

In deel twee legt ze uit hoe een anti-AGE-dieet in de praktijk werkt. Je leest tips voor eten buiten de deur, met welke producten je je voorraadkast kunt vullen en de basisprincipes. Deze zijn:

– vermijd etenswaren met een hoog AGE- gehalte
– Kies bereidingswijzen waarbij zo min mogelijk AGE’s worden gevormd
– Vermijd combinaties van voedsel die AGE-vorming bevorderen
– Gebruik ingrediënten die AGE-vorming belemmeren

Het is niet nodig om bepaalde voedingsmiddelen of bereidingswijze helemaal te vermijden. Wanneer het grootste gedeelte van je voedingspatroon weinig AGE’s bevat, dan kun je best af en toe een grotere hoeveelheid aan. Met de tips uit het boek kun je er dan wel voor zorgen dat de schade zoveel mogelijk beperkt blijft.

Belangrijke tips die ik uit het boek heb gehaald:

– Beperk de porties vlees (maximaal een kwart van je bord)
– Kies vaker voor vis en mager vlees zoals gevogelte
– Kies minder vaak voor de gebakken variant, maar experimenteer met bv. pocheren en stoven (ieder geval een bereiding waar veel vocht bij komt kijken)
– Gebruik zure ingrediënten tijdens bereiding denk aan citroensap, rode wijn of azijn (vlees voor bakken marineren!)
– Eet meer groenten en fruit (minimaal 400 gram per dag liefst meer!)
– Let op met de combinatie vlees + suikerrijk voedsel, vlees + volvette/ bewerkte kazen, vlees + boter/bacon/worst

Het derde deel bestaat uit allerlei recepten die volgens de principes van het dieet zijn gemaakt. Jammer genoeg staan er geen foto’s bij de recepten. Ook vind je voor 6 weken een menu zodat je een idee krijgt van de hoeveelheden die je zou kunnen eten. Ik wil er nogmaals op wijzen dat wanneer je voedingspatroon vooral uit puur en onbewerkt eten bestaat je lichaam (mits gezond) prima in staat is om eventuele schadelijke stoffen zelf af te voeren.

het anti AGE dieet

bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *