Verslag Ancestral Health Symposium

Simone Persoonlijk, Reviews Laat een reactie achter

Afgelopen zaterdag mocht ik naar het Ancestral Health Symposium in Leiden. Dit jaar met het thema darm & vuur. Hierbij lees je mijn verslag van die dag:

Na de ontvangst met koffie/thee/water begon ik de dag met de clinic: Relax je buik (en draai die mooie drol) Deze werd gegeven door Mina van Brunschot & Lucienne van Leeuwen. Door middel van bewegingen en massage met een bal leerden we te voelen wanneer je  buikspieren aangespannen zijn en wanneer je ze juist kunt ontspannen.relax-je-buik-1 relax-je-buik-2

Hierna volgde de openingslezing van Prof. Dr. Wil Roebroeks over de verre geschiedenis van het gebruik van vuur. Interessant om te horen hoe ze via verschillende manieren tot een andere conclusie komen over wanneer vuur voor het eerst gebruikt werd. Hij noemde het een ware science friction.

Na een korte pauze volgde ik de Food dialoque tussen Prof. Dr. Alessio Fasano en Prof. Dr. Frits Koning. Ze hielden een dialoog over Non celiac gluten sensitivity a real clinical entity or mainly a fad? Ik ga de studies van Prof. Dr. Alessio Fasano en zijn team goed in de gaten houden volgens mij komen daar op korte termijn weer nieuwe inzichten uit.food-dialogue

Tijd voor de lunch: deze was goed verzorgd en paleo-proof. Ik koos voor gevulde kipfilet met spek omwikkeld, pastinaak met wilde spinazie, witte biet met pompoen, sinaasappel en venkelzaad. Daarnaast nog wat gewone sla. Het smaakte erg lekker en verrassend! Tijdens de lunch kon je nog langs enkele boekenstands lopen.lunch

bewegen-op-blote-voeten-1Na het eten was het tijd om de schoenen uit te doen tijdens de clinic: Bewegen op blote voeten gegeven door Liesje Thienpont van VoetAktief. Het verbaasde me hoe vertrouwd het voelde om op blote voeten buiten op straat te lopen. bewegen-op-blote-voeten-4

Ik volgde wederom een erg interessante lezing deze keer van Drs.Geja Heinen over de rol van het microbioom en de gut-brain-axe bij stress, depressie en burn-out en oplossingen vanuit evolutionair perspectief. Door deze lezing ben ik van plan wat vaker paddenstoelen te verwerken in onze maaltijden.lezing-geja-heinen

Door naar lezing van Prof. Dr. Vincenzo Fogliano over fire, cooked foods and human evolution: from the diet of the past, a cue to tackle obesity pandemic. Dankzij deze lezing kreeg ik weer een andere kijk op het verhitten van voedsel. In mijn review over het Anti-AGE dieet las je al over glycatie en de maillard reactie en dat je hier niet teveel van in je dieet wil hebben. Volgens Vincenzo Fogliano zijn het vooral de vetten en suikers die je consumeert bij voedsel dat gebakken is die het probleem veroorzaken. Eigenlijk zouden we weer terug naar het koken zoals vroeger moeten gaan. Heerlijk geurende gerechten maken die de familie uitnodigen om samen aan tafel tijd met elkaar door te brengen. Hier in huis proberen we dit al voor elkaar te krijgen.

Tijdens de volgende pauze ben ik barefoot schoenen gaan bekijken bij de stand van de trek barefoot. Daar werd ik verliefd op een paar roze fivevingers. Ik mocht ze even uitproberen en erop rondlopen. Het voelde eigenlijk zo fijn dat ik ze niet meer uit wilde doen. Binnenkort zal ik wat meer over barefoot en wat het precies is vertellen. Maar eerst was het tijd voor de eindlezing door Prof. Dr. Alessio Fasano. Keynote: “How early nutrition can shape gut microbiota and its implications for the auto-immune epidemics: The lessons learned from celiac disease” Erg interessante lezing waarbij ik wederom bevestiging kreeg in het feit dat hoe je je darmflora de eerste 3 jaar van je leven behandeld voor een groot deel bepaald hoe je gezondheid is voor de rest van je leven. Met een hoofd vol nieuwe informatie reed ik aan het einde van deze dag weer naar huis. lezing-alessio-fasano

Bewaren

Bewaren

bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *