Bottenbouillon

Wat is bottenbouillon?

Eigenlijk zegt de naam al wat bottenbouillon is, namelijk bouillon getrokken van botten. Dit kunnen bijvoorbeeld botten van gevogelte, vis of rund zijn. Deze bouillon laat je minstens 24 uur trekken zodat alle goeie voedingsstoffen uit de botten worden getrokken. Hoe langer hoe meer voedingsstoffen er uit de botten gehaald worden. Het makkelijkste doe je dit in een slowcooker, maar als je die niet hebt kan het ook op een laag vuurtje. Bottenbouillon kun je zo drinken of als basis gebruiken voor een soep of saus. Met een kopje per dag geef je een enorme boost aan je immuunsysteem!

Welke voedingstoffen zitten er in bottenbouillon?

Bottenbouillon is een mooie manier om flink wat mineralen en aminozuren binnen te krijgen. Het ouderwetse kommetje kippensoep als je ziek bent is dus helemaal geen gek idee. Het is een prima manier om aan te sterken. De volgende mineralen bevinden zich meestal in een bottenbouillon:

  • Calcium
  • Magnesium
  • IJzer
  • Kalium
  • Koper
  • Natrium
  • Fosfor
  • Silicium
  • Zwavel

Wanneer je botten met beenmerg hebt (eventueel kun je bij de slager vragen of die de botten doormidden zaagt zodat de voedingsstoffen beter uit het beenmerg kunnen getrokken worden) zitten er vaak nog wat extra vitaminen en mineralen namelijk:

  • Vitamine K2
  • Vitamine A
  • Selenium
  • Zink
  • Glucosamine
  • Chondroïtine

Vervolgens zitten er ook nog flink wat aminozuren in bottenbouillon. Wanneer je bouillon trekt van botten met flink wat beenmerg erin dan bevat deze alle 8 essentiële aminozuren. Essentieel betekent dat je lichaam deze niet zelf aanmaakt. Je zult deze dus op een andere manier binnen moeten krijgen. De 8 essentiële aminozuren zijn:

  • Tryptofaan
  • Leucine
  • Isoleucine
  • Valine
  • Lysine
  • Methionine
  • Threonine
  • Phenylalanine

Kortom heel veel redenen om wat vaker op het menu te zetten!

Bereidingswijze

Stop de botten in een slowcooker of grote pan. Vul deze aan met water tot de botten goed onder water staan. Een scheutje citroensap of appelazijn zorgt ervoor dat de voedingsstoffen nog beter uit de botten getrokken worden. Breng het aan de kook en zet daarna het vuur zachter zodat het kan sudderen. Of stel je slowcooker in zodat deze eerst alles goed verwarmt en daarna overgaat op de slowcookstand. Laat minstens 12 uur trekken voor een goede bottenbouillon. Verwijder dan de botten (let op of er geen kleine stukjes achterblijven) en je bouillon is klaar! Wanneer je een flinke pan vol maakt kun je ook een deel laten afkoelen en invriezen voor een volgende maaltijd. Een goede bouillon herken je aan de flinke laag gelatine die zich vormt wanneer deze afkoelt.