Zelf maken van extracten

Simone Recepten Laat een reactie achter

vanillestokjes Net als vanille extract kun je ook (peper) munt extract kopen. Misschien heb je hetzelfde als mij en wil je graag weten wat er in je eten zit. Vaak zijn die kleine flesjes extract namelijk meer een vleugje chemie dan dat er munt of vanille inzit. Het zelf maken van een extract is heel eenvoudig dus bij deze even de werkwijze :)
Ik gebruik voor deze extracten graag beugelflesjes, die sluiten goed af en staan ook erg leuk in de keuken.

Benodigdheden vanille extract
Vanillestokjes
Wodka
Bereidingswijze
Snijd de vanillestokjes open en stop ze in het flesje. Giet hierna de wodka erbij tot het flesje vol zit. Elke dag even goed schudden zodat de smaken kunnen mengen en na 2 weken is je extract klaar. Zelf laat ik nu de stokjes er gewoon inzitten, maar eventueel kun je het extract door een zeef in een nieuw flesje gieten.
Benodigdheden munt extract
Munt (voor echte pepermunt smaak gebruik je de blaadjes van de pepermuntvariant)
Wodka
Bereidingswijze
De vers geplukt muntblaadjes eerst even wassen en daarna goed laten drogen.
De hoeveelheid die je moet gebruiken is afhankelijk van de grote van je fles. Je moet namelijk zoveel blaadjes er in stoppen tot je flesje helemaal vol munt zit. Voordat je ze in het flesje stopt kun je ze eventueel in een vijzel een beetje stampen zodat de sappen goed vrijkomen. Na de blaadjes schenk je de wodka erin tot het flesje vol is. Je wilt geen blaadjes die boven de wodka uitsteken, want die worden snel slecht.
Als het flesje vol zit, schud het even goed en zet het op een donkere, koele plek. Schud dagelijks even het flesje zodat alles goed mengt en na 2 weken is je munt-extract klaar. Giet het extract dan door een zeefje in een nieuw flesje zo blijft de smaak constant. Als je vind dat er te weinig muntsmaak aanzit kun je de blaadjes nog even goed uitknijpen, maar zelf vond ik dit niet nodig.
Volgende week een recept online waar je munt extract aan kunt toevoegen voor het geval je geen inspiratie hebt

 

bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *