Review: Water het goedkoopste medicijn

Simone Reviews Laat een reactie achter

Tijdens de vakantie had ik wat meer tijd om boeken te lezen. Een van de boeken die ik las was Water het goedkoopste medicijn. Een erg interessant boek om zelf eens te lezen. Voor mezelf heb ik de (voor mij) belangrijkste punten op een rij gezet:

Thee, koffie en alle gefabriceerde drankjes (zoals frisdrank en energiedranken) zijn geen vervanging voor het drinken van water. Het is waar dat deze dranken water bevatten, maar ze bevatten vaak ook een waterafdrijvende stof zoals cafeïne. Let maar eens op wanneer je 1 van deze drankjes hebt gedronken. De hoeveelheid vocht die je erna uitplast is groter dan de hoeveelheid die je hebt gedronken.

Een andere manier waarop het lichaam extra vocht verliest is het zweten na het drinken van een warm/heet drankje. Dit doet je lichaam om af te koelen.

Ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap is vaak een belangrijk dorstsignaal. Wanneer je zwanger bent zul je plotseling meer water moeten drinken doordat het groeiende kind een steeds grotere vochtbehoefte krijgt. Meestal passen zwangeren hun drinkpatroon rond de derde maand aan en daarmee verdwijnt de misselijkheid. Blijf je echter veel koffie en thee drinken zonder ernaast voldoende water te drinken kun je last blijven houden van deze misselijkheid.

Doordat kinderen groeien zijn ze van nature constant uitgedroogd. De nieuwe cellen moeten goed voorzien worden van water. Vooral voor kinderen is het dus belangrijk dat ze hun dorst lessen met water en niet met suikerhoudende dranken.

Tieners die alert en vol leven zouden moeten zijn, maar in slaap vallen tijdens de les zouden baat kunnen hebben bij het drinken van water tot hun lichaam weer volledig verzadigd raakt van water. Dit zorgt ervoor dat je hersenfunctie verbetert en je word er weer alerter door.

Signalen dat je lichaam dorst heeft (zonder dat je een dorstgevoel hebt):

 • Je voelt je moe zonder redelijke verklaring
 • Je bent prikkelbaar en snel aangebrand
 • Blozen
 • Drang naar koffie, frisdrank of alcoholische dranken
 • Dromen over oceanen, rivieren of andere watermassa’s
 • Je voelt je angstig
 • Jezelf neerslachtig, depressief of ontevreden voelen
 • Je slaapt onrustig (vooral ouderen hebben hier last van)
 • Je hoofd voelt erg zwaar
 • Je bent erg ongeduldig
 • Je hebt een slechte concentratie
 • Je hebt last van kortademigheid terwijl je verder gezond bent

Zelf ben ik trouwens wel een voorstander van drinken wanneer je dorst hebt. Het lastige is alleen dat je hiervoor wel al goed naar je lichaam moet kunnen luisteren. Een manier om dit voor elkaar te krijgen is om te stoppen met de hele dag door kleine slokjes water te drinken. Begin de dag met 1-3 grote glazen water. Hierna drink je een tijdje niets om te kijken of je een dorstgevoel gaat voelen. Voel je dorst? Prima! Drink dan wederom een grote hoeveelheid water tot je verzadigd bent en ga de rest van de dag zo door. Geen dorstgevoel? Plan voor elke maaltijd een drinkmoment in waarin je ieder geval 1 groot glas water drinkt. Hopelijk ga je na verloop van tijd het dorstgevoel beter herkennen. water

bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *