Tips om de feestdagen door te komen (tips 10)

Simone Tips Laat een reactie achter

imageVorig weekend was het Sinterklaas weekend hebben jullie het allemaal overleefd? Kon je de vele zoete verleidingen een beetje weerstaan en echt genieten van een bewust gekozen lekkernij? Of was na het eerste hapje de rem los en at je alles wat los en vast zat? Vandaag deel ik mijn ervaring en wat ik ervan geleerd heb. Er volgt al snel een nieuwe kans met kerst!

Vanaf het moment dat Sinterklaas in het land was slopen er steeds meer zoetigheden ons huis binnen. De meeste dingen zelf gemaakt, maar ook die waren behoorlijk zoet. De week voor 5 december aten we eigenlijk elke dag wel behoorlijk wat zoets. Zelf merkte ik toen al een beetje dat mijn lichaam hier niet super op reageerde. Doordat ik geen hele erge klachten had negeerde ik het een beetje en eerlijk is eerlijk ik genoot van elk hapje zoetigheid. Toen ontdekte ik dat Tony’s chocoladeletters met pepernoten erin verkocht wilde ik die dolgraag proeven. Helaas was dit net de druppel die mijn lichaam niet meer kon hebben. Omdat ik te maken heb met intoleranties is het soms lastig om de grens te bepalen. Een kleine hoeveelheid lactose gaat meestal gewoon goed, maar wanneer het zich opstapelt word het teveel. Tel daar de gluten die in de reep zaten bij op en je raad het al ik werd er ziek van. Zo kon ik niet naar de verjaardag van mijn moeder, niet helpen tijdens het Sinterklaasfeest op mijn zoon zijn school en niet echt genieten van het vieren van Sinterklaas. Na een paar dagen van vooral warm water en wat hapjes banaan, kon ik langzaam weer wat meer eten. Maar mijn lesje heb ik wel weer geleerd. De manier hoe ik eet is bij mij gewoon noodzaak en niet het volgen van een trend op voedselgebied. Bij deze heb ik wat tips die ik zelf ga gebruiken om de rest van de feestmaand door te komen. Wie er nog een aanvulling voor weet laat je tip achter in de reacties.

 •  Weet wat je wel en niet kan eten
  Wanneer je een allergie of intolerantie hebt zul je gewoon extra goed moeten opletten tijdens de feestdagen. Controleer de verpakkingen van producten die je koopt goed of ze geen ingrediënten bevatten waar je niet (zo goed) tegen kan.
 •  Zorg voor portiecontrole
  Tuurlijk mag je genieten maar doe dit met mate. Beter kun je bewust genieten van iets wat je onweerstaanbaar lekker vind, dan dat je maar van alles naar binnen propt zonder het echt te proeven.
 • Eet langzaam en kauw je eten goed
  Deze tip zorgt ervoor dat je je echt bewust word van wat je eet. Tevens raak je hierdoor sneller verzadigd.
 • Heb je erg veel trek in iets, maar kun je dat beter niet eten? Maak een vervangend recept
  Tegenwoordig kun je voor bijna elk recept wel een variant vinden die werkt voor jou. Met of zonder gluten. Met of zonder melk/lactose.

bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *